This delicious pudding is very easy & fun to make! One minute you're whisking runny chocolate milk and the next magic happens and it thickens to a creamy consistency!
So put some music on and get whisking! Smell the warm chocolate, don't be afraid to spill it everywhere :)) ... and just have fun!
Chocolate Pudding Recipe
for 2-3 servings
Ingredients:
- Cocoa powder 4tbsp
- Cornstarch 3tbsp
- A pinch of salt
- Instant Coffee 1tsp
- Sugar 3tbsp
- Warm milk 2 cups
- Dark chocolate (I used 72%) 1oz or around 30gr
- Vanilla Extract 1tsp
- Unsalted butter 1 tbsp
Instructions:
- Heat milk until it is simmering
- In the meantime, sift cocoa powder, cornstarch, sugar, instant coffee and salt in a bowl
- Gradually add heated milk and whisk until there are no lumps
- Pour the mixture into a saucepan and cook on low heat, whisking constantly for about 5 minutes
- When the mixture is starting to thicken, add dark chocolate
- keep whisking until thick and almost boiling (you see the bubbles on the surface), then take off the heat and add vanilla & butter. (If you heat the milk first and add it slowly to the dry ingredients it will be a smooth mixture. But if by any chance your pudding has lots of lumps, strain it before adding vanilla and butter.)
- Pour the pudding into your desired cups or bowls.
- Cover with plastic wrap and place it directly over the pudding surface to prevent a skin from forming on top.
- Refrigerate for about 4 hours until set or you can enjoy it warm especially in the wintertime!
If you used my recipe, feel free to tag me on Instagram @bakingistherapy!
🌹
طرز تهیه ی پودینگ شکلاتی
مواد لازم:
پودر کاکائو 4 ق غ
نشاسته ذرت 3 ق غ
نمک یک هشتم ق چ
قهوه فوری 1 ق چ
شکر 3 ق غ
شیر گرم 2 پ
شکلات تلخ 30 گرم
وانیل 1 ق چ
کره 1 ق غ
اول شیر رو گرم کنید. شیر حتما باید گرم باشه وگرنه کاکائو و نشاسته حل نمیشن
نشاسته ذرت و پودر کاکائو و نمک را الک کنید. شکر و قهوه فوری رو اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
شیر گرم رو کم کم به مواد خشک اضافه کنید و با ویسک یا چنگال مخلوط کنید تا گلوله گلوله نشه
مخلوط رو بریزید توی یه قابلمه کوچیک و روی حرارت ملایم قرار بدین
مرتب هم بزنید تا ته نگیره
وقتی حدود 5 دقیقه گذشت کم کم شروع به غلیظ شدن میکنه، حالا شکلات تلخ رو اضافه کنید و 2 3 دقیقه دیگه هم بزنید تا پودینگ خوب بپزه و غلیظ بشه
حالا از روی حرارت بردارین، وانیل و کره رو اضافه کنید و مخلوط کنید
نکته: اگه شیر رو گرم کنید و کم کم به مواد اضافه کنید و مخلوط کنید پودینگتون یکدست میشه اما با این حال اگه یه موقع دیدین گوله گوله شده قبل از اضافه کردن کره و وانیل، از توی الک یا صافی رد کنید.
بعد پودینگ رو توی ظرف مورد نظرتون بریزید و سلفون بکشید.
سلفون رو مستقیم روی سطح پودینگ بذارید که هوا نخوره وگرنه روش میبنده!
بذارین حداقل 4 ساعت توی یخچال بمونه تا خودشو بگیره یا همونجوری گرم سرو کنید مخصوصا توی زمستون خیلی میچسبه
میتونین با شکلات بیشتر یا خامه و میوه تزئین کنید
No comments