“Naan Berenji” or Persian Rice Cookies are so delicious and crumbly. These beauties are made with rice flour and are one of the many delicious cookies that are baked for the Persian New Year!
They are also very enjoyable to make! The dough is soft and fragrant & designing them is so fun as there are no rules, you can get as creative as you want!
They are so easy to bake and so irresistible that probably won't last long!
Persian Rice Cookies
Ingredients:
- Sifted Powdered Sugar ½c
- Room temp Butter ½c
- Ground Cardamom 1tsp
- Sifted Rice Flour 1 ¼ c
- Sifted Cornstarch ¼c
- Rose water + Cold Water ¼c (add 2-3 tbsp of rose water into the measuring cup & pour enough water until you reach the ¼ c mark)
- Egg yolk 1
- Poppy seeds for decoration
- Saffron for decoration (optional)
Instructions:
- Beat butter and powdered sugar for 3 mins
- Add egg yolk and mix 1 min
- Add rice flour, cornstarch and cardamom. mix until combined
- Add the water and rose water and mix until it forms a soft dough
- Refrigerate the dough overnight
- Preheat the oven to 300F
- Warm up a small piece of dough in your hands and roll it into a ball. Flatten the cookie slightly and design the top with a cookie stamp or a round shaped cookie cutter
- Sprinkle some poppy seeds on top
- Using a pastry brush decorate them with brewed saffron (optional)
- Bake for 15-20 mins (Bake 1 cookie first and time it to see how long it takes. Because every oven is a bit different.)
- Let them cool completely before serving
If you used my recipe, feel free to tag me on Instagram @bakingistherapy!
🌹
نان برنجی راحت و خوشمزه مخصوص عید نوروز
مواد لازم:
- پودر قند الک شده نصف پیمانه
- کره در دمای محیط نصف پ یا 115 گرم
- پودر هل 1 قاشق چایخوری
- آرد برنج الک شده 1 و یک چهارم پیمانه
- نشاسته ذرت الک شده یک چهارم پیمانه
- مخلوط گلاب و آب سرد، یک چهارم پیمانه ( 2 تا 3 ق غ گلاب رو داخل پیمانه اندازه گیری بریزید بعد آب رو اضافه کنید تا به یک چهارم پیمانه برسد)
- زرده تخم مرغ 1 عدد
- تخم خرفه برای تزئین
- زعفران دم کرده برای تزئین
طرز تهیه:
- کره نرم شده رو با پودر قند 3 دقیقه بزنید
- زرده تخم مرغ رو اضافه کنید و 1 دقیقه دیگه هم بزنید
- آرد و نشاسته و هل را اضافه کنید و کمی مخلوط کنید
- گلاب و آب سرد را اضافه کنید و در حدی بزنید که خمیر نرمی به دست بیاد
- خمیر رو 8 ساعت در یخچال بذارید
- فر رو تا دمای150 گرم کنید
- از خمیر گلوله های کوچیک جدا کنید و توی دستتون گرمش کنید تا کار باهاش راحت تر بشه
- هر گلوله رو کمی صاف کنید و با مهر شیرینی یا قالب شیرینی طرح بزنید
- با تخم خرفه و کمی زعفران تزئین کنید
- پانزده تا 20 دقیقه بپزید
- اول یه دونه از شیرینی ها رو جدا بپزید و زمان بگیرید چون هر فری متفاوته
- اجازه بدین خنک شن بعد به ظرفتون منتقل کنید
برای اینکه بهتر متوجه روند کار بشین ویدیوشو اینجا ↓ نگاه کنید. 😊
Yummy :P
ReplyDelete:P
DeleteI have tried this recipe for the norooz celebration and I got so many nice comments about it. People even asked me to make some for them too. These cookies are very delicious. Thanks Bahar joon for this great Recipe ����
ReplyDeleteawww Thank you so much Negar!! I am so glad! You just made my day! :) <3
Delete