"Nokhodchi" is a traditional Persian cookie baked mostly around the new year, which is the 1st day of spring.
They're made with fine chickpea flour and have a hint of cardamom and pistachio.
I love baking them because they remind me of home and bring back so many childhood memories.
Ingredients:
Yields: about 34 cookies
- 1/3 cup sifted powdered sugar
- ½ tsp ground cardamom
- ¼ cup vegetable oil (or 5 tbs melted butter*)
- 1 cup minus 1 tablespoon (87.5 grams) fine chickpea flour, sifted (you can find it at Persian, Arabic or Middle eastern stores. I always buy this brand.)
- Ground pistachio for decoration
Instructions:
- Beat powdered sugar, cardamom and oil for 3 minutes.
- Add chickpea flour and beat 1 more minute.
- Knead the dough 10 minutes, if you feel it’s too dry add more oil, 1 teaspoon at a time. The dough will be crumbly, but as you knead it it will slowly come together. If you press the pieces together they should stick together.
- Wrap the dough in plastic wrap and let it sit for 2 hours at room temperature.
- Preheat the oven to 300 F.
- On a floured surface, roll out the dough to ½" thick. Cut out as many cookies as you can
- Transfer to a baking sheet covered with parchment paper, decorate with pistachio and bake for about 15-20 minutes but keep an eye on them after 10 mins (always bake 1 cookie first to see how long exactly it will take to bake. Because each oven is different and these cookies don't really change in size or color, so it's hard to tell when they're baked.)
- Let them cool on the baking sheet for at least 15 mins because they’re fragile when hot.
- Decorate with more ground pistachio and rose petals if you like!
If you used my recipe, feel free to tag me on Instagram @bakingistherapy!
شیرینی نخودچی مخصوص عید نوروز
مواد لازم برای حدود 34 تا شیرینی
- پودر قند الک شده یک سوم پ
- هل آسیاب شده نصف ق چ
- روغن مایع یک چهارم پ (یا 70گرم کره آب شده*)
- آرد نخودچی الک شده 1 پیمانه منهای یک قاشق غذاخوری یا 87 گرم (یک پیمانه اندازه بگیرید بعد یک قاشق غذاخوری از روش بردارید)
- پودر پسته برای تزئین
طرز تهیه:
- پودر قند، روغن و پودر هل رو 3 دقیقه با همزن بزنید
- آرد نخودچی رو اضافه کنید و یک دقیقه دیگه مخلوط کنید
- ده دقیقه خمیر رو ورز بدین. بعد از چند دقیقه ورز دادن وقتی تیکه های خمیر رو به هم فشار میدین باید به هم بچسبند اگه خمیرتون خیلی خشک بود و اصلا به هم نمیچسبید یک قاشق چایخوری روغن اضافه کنید دوباره ورز بدید تا منسجم تر بشه.
- خمیر رو توی سلفون بپیچید و دو ساعت بیرون یخچال بش استراحت بدین
- فر رو تا دمای 150 درجه سانتی گراد گرم کنید
- خمیر رو به ضخامت 1 تا یک و نیم سانت پهن کنید و قالب بزنید
- با احتیاط نخودچی ها رو به سینی فر که کاغذ روغنی انداختین منتقل کنید
- با پودر پسته یا کنجد تزئین کنید
- پانزده تا بیست دقیقه بپزید اما اگه فرتون معمولا داغ تر از چیزی که بایده، بعد از 10 دقیقه چک کنید و مراقب باشید نسوزه، همیشه اول یک شیرینی رو امتحانی بپزید و زمان بگیرید ببینید حدودا کی آماده میشه چون هر فری متفاوته
- بعد از اینکه از فر درآوردید 15 دقیقه صبر کنید تا خنک شن
- میتونید روی شیرینی ها رو با پودر پسته ی بیشتر و گل خشک تزئین کنید
*نکته‼️
با کره شیرینی ها ترد میشن و طعم کره ای میگیرن. من دوست داشتم اما کمی بافت و طعمش با نوع سنتی فرق میکنه که بستگی به سلیقه خودتون داره
برای اینکه بهتر متوجه روند کار بشین ویدیوشو اینجا ↓ نگاه کنید. 😊
No comments