If you know me, you know I love pies... and galettes! So, I've made a lot of them and tried quite a few different pie crust recipes until I finally settled on this one.
This recipe gives you a flaky crust with an amazing buttery flavor!
❄ The only thing that you should know before starting is that all the ingredients must be cold. Because you don't want the butter pieces to melt in the dough, we need to keep those pieces to get to the flaky crust! 😉
OK, let's get started:
Ingredients: (for 1 pie crust)
- 1 ¼ cups cold all-purpose flour
- 1 tsp salt
- 5 tbs cold butter (unsalted)
- about one-third of a cup Ice cold water
Instructions:
1. The first thing you need to do is to measure flour and salt, whisk them in a bowl and place them in the fridge for at least an hour. I always do this step the night before so in the morning I can start making my crust right away!
2. Cut the unsalted butter in small cubes and freeze them for 10 minutes so they are very cold.
3. Also, measure water and add a few ice cubes in it. Keep in mind that the amount of water is not very precise because every time you may need a little bit more or less. But one-third of a cup is a good place to start. Instead of adding ice to the water, you can place the measured amount of water in the freezer for about 15 minutes or until it's very cold but not yet frozen.
4. Once you have everything ready, add the butter cubes to the flour and salt. Then use your fingers to work the butter into the flour so you’ll end up with pea-sized pieces of butter. You have to work quickly so that everything stays cold.
5. When there are no very large pieces of butter left, start drizzling your ice-cold water about 1-2 tablespoons at a time. This time use a fork to distribute the water. Keep adding water and mixing until the dough starts to come together and you don't see any dry spots. You can test the dough by squeezing the dough pieces together, they should hold together.
6. Now bring the dough pieces together to form a ball and flatten it into a disc. Chill the dough for 2 hours or up to 3 days. (You can also freeze the dough for up to 3 months! Just take it out of the freezer into the fridge the night before and in the morning you're good to go!)
7. Flour your work surface and rolling pin slightly. Roll out the dough, then carefully transfer to a lightly greased (I use cooking sprays) pie plate, trim and decorate the edges.
8. Follow your desired pie recipe.
طرز تهیه ی خمیر پای
درست کردن خمیر پای اصلا کار سخت و پیچیده ای نیست فقط چند تا نکته داره که اگه اینارو بدونین همیشه میتونین یه خمیر پای خوشمزه درست کنید.
مهمترین نکته ش اینه که همه ی موادی که استفاده میکنید باید سرد باشن. چون ما نمیخوایم تیکه های کره توی آرد آب بشن، یعنی وقتی خمیرتون آماده میشه باید بتونین تیکه های کوچیک کره رو توی خمیر ببینید! اینجوری وقتی پای رو میپزید اون کره ها توی فر آب میشن و باعث میشن خمیرتون لایه لایه و ترد بشه!😊
مواد اولیه ی خمیر پای:
- یک و یک چهارم پیمانه آرد سرد
- یک قاشق چایخوری نمک
- پنج قاشق غذا خوری کره ی سرد یا هفتاد گرم
- حدود یک سوم پیمانه آب یخ
طرز تهیه:
1. اول از همه آرد و نمک رو اندازه بگیرین توی یه کاسه بریزید و بذارید توی یخچال. من همیشه شب قبل اینکارو میکنم که دیگه موقع درست کردن خمیر معطل نشم.
2. کره رو هم به صورت مکعب های کوچیک ببرین و بذارید توی فریزر ده دقیقه بمونه.
3. آب رو اندازه بگیرید و چندتا قالب یخ بش اضافه کنید. یا از قبل داخل فریزر بذارید تا حسابی خنک بشه.
4. کره را به آرد اضافه کنید. حالا تکه های کره رو داخل آرد بین دو انگشت فشار بدین تا کم کم تکه های کره به خورد آرد برن. باید این کار را سریع انجام بدین که کره آب نشه. انقد این کار را ادامه بدین تا کره ها به اندازه ی نخود بشن. پس خیلی مخلوط نکنین که دیگه همه ی کره آب بشه و هیچی ازش توی خمیر معلوم نباشه.
5. حالا آب سرد رو طی چند مرحله اضافه کنید و با چنگال مخلوط کنید. انقدر آب اضافه میکنیم که همه ی مواد مرطوب بشن. مخصوصا زیر مواد رو چک کنید که هیچ قسمتیش آرد خشک باقی نمونه. اگه لازم بود میتونین آب بیشتری اضافه کنید. هر وقت تونستین خمیر رو توی دستتون جمع کنید و تیکه هاش رو به هم بچسبونید یعنی دیگه لازم نیست آب اضافه کنید.
6. خمیر رو به صورت یک دیسک دربیارین و داخل یک کیسه یا سلفون بپیچید و برای دو ساعت (یا تا سه روز) داخل یخچال بهش استراحت بدین. (میتونین خمیر رو تا 3 ماه فریز کنید، فقط کافیه شب قبل از فریزر در بیارین و توی یخچال بذارید)
7. بعد دو ساعت، سطح کار و وردنه تون رو کمی آرد بپاشید و خمیر رو به اندازه ی قالب پای پهن کنید و با احتیاط به قالبتون (که از قبل چرب کردین) منتقل کنید.
این خمیر رو برای هر نوع پای یا گلت که دوست دارین میتونین استفاده کنید.☺️
چند مدل پای و گلت رو اینجا براتون میذارم، روی هر کدوم کلیک کنید میرید توی صفحه ی خودش!😊↓
No comments